Studiu NSC: ”The Balkans – An Unfinished Business”

Home / Evenimente / Studiu NSC: ”The Balkans – An Unfinished Business”
Studiu NSC:  ”The Balkans – An Unfinished Business”
New Strategy Center a publicat studiul ”The Balkans – An Unfinished Business”, o analiză complexă a problemelor și provocărilor cu care se confruntă regiunea Balcanilor.
Lucrarea a fost lansată vineri, 18 iunie, cu ocazia celei de a cincea ediții a conferinței ”Security Challenges in the Balkans”, organizată de New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara. Studiul este rezultatul cooperării dintre New Strategy Center și experți din România, Bulgaria și Croația.
Acest volum a fost coordonat de dl ambasador (ret.) Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center și dl ambasador (ret.) Doru Costea, Expert Senior Asociat New Strategy Center. Au contribuit la lucrare coordonatorii și dl Yordan Bozhilov, Președinte al Sofia Security Forum, Bulgaria, dl Sandro Knezović, Senior Research Associate, Institute for Development and International Relations – IRMO, Croația, dl gl. mr. (rez) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, dna prof. Alina Bârgăoanu, dl Marian Tutilescu, Experți Seniori Asociați ai New Strategy Center.
Autorii au avut în vedere mai multe unghiuri ale problematicii, cum ar fi cel politic, de securitate, economic, al campaniilor de dezinformare, al influențelor și competiției unor organizații și țări în regiune. Pornind de la o abordare conceptuală asupra regiunii, studiul cuprinde o evaluare a situației geopolitice din spațiul  Balcanilor din ultimele trei decenii, tratează provocările mediului de securitate din regiune și maniera în care actorii globali și regionali își manifestă influența și interesele în această zonă. Mai mult decât atât, sunt abordate provocările emergente de securitate și efectele campaniilor de dezinformare în regiunea Balcanilor de Vest în perioada pandemiei Covid-19, dar și oportunitățile de cooperare. De asemenea, perspectivele euro-atlantice ale statelor din regiune sunt tratate pe larg în studiu.
New Strategy Center  își aduce,  astfel, contribuția la dialogul pe teme de interes strategic pentru regiune și la eforturile de consolidare a rezilienței în  acest spațiu vital pentru securitatea României și a Europei.
Studiul este disponibil aici.