The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space

Home / Evenimente / The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space
The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space
New Strategy Center a organizat conferința „The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space”, din seria evenimentelor online „War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”. Evenimentul a fost moderat de dl Ambasador (ret.) Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, iar invitatul special a fost Dr. Alexander Iskandaryan, directorul Caucasus Institute, din Armenia.
Dezbaterea a abordat efectele războiului din Ucraina, resimțite în fostul spațiu sovietic, precum și implicațiile acestuia pe termen lung asupra securității din regiune. În acest moment pot fi identificate câteva posibile evoluții ale războiului, toate in funcție de obiectivele pe care și le fixează Rusia în teren, dar care depind de resursele alocate și, pe de altă parte, de capacitatea de rezistență a Ucrainei. Discuțiile au indicat că ne putem aștepta inclusiv la un război de lungă durată. S-a observat că Rusia a pierdut războiul pe plan informaţional, mai ales după  Bucha, iar un alt rezultat semnificativ  al conflictului actual este consolidarea Europei si a solidarității la nivelul NATO.
De asemenea, se poate spune că relațiile Europei cu Federația Rusă nu vor mai fi niciodată aceleași, iar sancțiunile vor continua. În prezent, spațiul post-sovietic a încetat să mai existe de ceva timp, iar ceea ce avem acum este un spațiu post-post-sovietic, împărțit în 3 zone geografice, cu evoluții și actori diferiți: zona vestică, cu Belarus, Ucraina, Republica Moldova, unde se înregistrează o competiție între Rusia și Vest, zona Caucazului, unde actorii majori sunt Rusia, Turcia, Iran, și zona central-asiatică, unde Rusia are mare influență, dar unde se înregistrează și o influență masivă, mai ales economică, a Chinei. În acest ultimă zonă, un rol important îl joacă și situația din Afganistan, țările din regiune trebuind să gestioneze și factorul radical islamic.