[vc_row][vc_column][vc_column_text]
New Strategy Center, în parteneriat cu think tank-ul Belgrade Center for Security Policy (BCSP) din Serbia, publică studiul „The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix”. Lucrarea a fost prezentată în cadrul panelului „Energy Diversification in Southeast Europe”, la Belgrade Security Conference, care se desfășoară între 27 și 28 octombrie în capitala Serbiei.
Studiul este produsul colaborării dintre cele două organizații, autori fiind Sergiu Mitrescu, expert relații internaționale, NSC și Vuk Vuksanović, cercetător senior în cadrul BCSP. Prefața lucrării este semnată de ambasadorul Victor Jackovich, primul ambasador al SUA în Bosnia și Herțegovina, fost ambasador în Slovenia și membru al Consiliului Consultativ Internațional al NSC.
Studiul analizează provocările cu care se confruntă regiunea Balcanilor din perspectivă energetică și descrie lupta diferiților actori în domeniul energetic, manifestată mai ales prin apariția unor noi rețele de transport. Diferitele interconectări construite între statele din regiune, aduc speranța că această zonă va fi pe deplin integrată în rețeaua europeană de gaze în următorii ani. Istoria complicată a Balcanilor și relația cu Rusia, un actor în continuare foarte prezent în regiune, mai ales din punct de vedere energetic, creează un context complex. Studiul are în vedere, de asemenea, locurile pe care Serbia și România le ocupă în arhitectura europeană energetică, posibilitățile bilaterale de cooperare, gradul de dependență față de gazul din Rusia.
Studiul oferă o oportunitate de a reflecta asupra schimbărilor sistemice care se desfășoară în prezent în domeniul energetic și implicațiile lor geopolitice profunde. Marea Neagră a căpătat o nouă importanță regională, nu numai din cauza contextului de securitate creat de războiul din Ucraina, dar și datorită schimbării care poate avea loc în urma descoperirilor de gaz din zona economică exclusivă a României, lucru ce ar putea transforma țara într-un important exportator regional.
„The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix” subliniază importanța cooperării între statele regionale, în eforturile lor de a se desprinde de dependența energetică a Rusiei și diversificarea resurselor. În aceste vremuri tulburi, capacitatea statelor de a-și asigura aprovizionarea cu energie va fi decisă de abilitatea lor de a colabora și de a echilibra nevoile pe termen scurt cu obiective pe termen lung.
Studiul poate fi accesat aici: The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]