A Treasury Built Upon (Black) Gold: Russia’s Petroleum Dilemma amid Sanctions

A Treasury Built Upon (Black) Gold: Russia’s Petroleum Dilemma amid Sanctions

New Strategy Center publică un nou studiu intitulat „A Treasury Built Upon (Black) Gold: Russia’s Petroleum Dilemma amid Sanctions”, autorul fiind Horia Ciurtin, expert al NSC.

Analiza aduce în prim-plan instrumentalizarea „armei” energetice de către Federația Rusă ca mijloc de a modifica cadrul de negociere cu Occidentul în privința conflictului din Ucraina, concentrându-se asupra exporturilor de petrol ale Moscovei. În acest sens, pe parcursul studiului, se evidențiază poziția centrală pe care exploatarea economică a acestei resurse o are în stabilirea unui exercițiu bugetar fiabil și – pe cale de consecință – în finanțarea efortului de război.

Totodată, analiza are în vedere efectul sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și de aliații lor asupra „geografiei” economice a exporturilor de petrol, subliniindu-se alterarea lanțurilor tradiționale de aprovizionare și reconfigurarea modului în care Federația Rusă operează pe piețele energetice globale, în condițiile unei metamorfoze cantitative și calitative a destinațiilor privilegiate.

La nivel geoeconomic, studiul abordează sustenabilitatea strategică pe termen mediu și lung a unui astfel de nou model al exporturilor – cu o creștere semnificativă a volumelor expediate către China, India, Turcia și alți câțiva beneficiari circumstanțiali – în condițiile în care interdependența Moscovei față de partenerii asiatici nu e o dezvoltare confortabilă în condițiile unor discounturi considerabile și a unei limite maximale de preț ce se preconizează la nivel G7.

Studiul poate fi accesat aici:

A Treasury Built Upon (Black) Gold: Russia’s Petroleum Dilemma amid Sanctions