NSC & NUPI publică studiile din “Black Sea: Militarization, frozen conflicts and Hybrid Warfare”

Home / NSC & NUPI publică studiile din “Black Sea: Militarization, frozen conflicts and Hybrid Warfare”
NSC & NUPI publică studiile din “Black Sea: Militarization, frozen conflicts and Hybrid Warfare”

New Strategy Center, împreună cu Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale (NUPI), publică o serie de studii legate de situația de securitate de la Marea Neagră și din zona Arctică, elaborate în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul norvegian al Apărării.

Scopul principal al acestui proiect a fost acela de a analiza impactul pe care prezența militară sporită a Rusiei în regiunea Mării Negre și războiul din Ucraina l-au avut asupra securității Flancului Estic al NATO. Dincolo de acestea, experții NSC și NUPI au avut în vedere și modul în care acest nou context de securitate afectează regiuni precum zona arctică. În acest sens, au fost elaborate trei studii, care au analizat aceste aspecte din mai multe perspective.

Primul studiu a examinat elementele de continuitate și schimbare în abordarea Rusiei față de regiunea Mării Negre, folosind situația din jurul Insulei Șerpilor pentru a analiza aceste aspecte. Al doilea studiu a avut în vedere impactul pe care evoluțiile din regiunea Mării Negre l-au avut asupra percepției securității în Marele Nord, o zonă în care politicile Rusiei reprezintă, de asemenea, mai multe provocări pentru factorii de decizie occidentali. Nu în ultimul rând, a treia lucrare s-a concentrat pe politica Rusiei la Marea Neagră, făcând o trecere în revistă a abordării Kremlinului înainte de război, cât și după și oferind niște scenarii de viitor.

Aceste lucrări sunt rezultatul implementării activității desfășurate în cadrul proiectului “Black Sea: Militarization, frozen conflicts and Hybrid Warfare”, finanțat de Ministerul norvegian al Apărării.

Studiile pot fi accesate aici:

How the Snake Island matters in the context of the 2022 war in Ukraine

Russia in the Black Sea region and in the High North

Russian Policy in the Black Sea Region