European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment

Home / Evenimente / European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment
European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment

Ministerul Apărării Naționale, New Strategy Center și Center for the Study of the New Generation Warfare (SUA) au organizat, în parteneriat, în perioada 1-2 octombrie, conferința „European-American Security Dialog: Black Sea Security Net Assessment”. Evenimentul a avut ca temă consolidarea dialogului transatlantic strategic pentru creșterea securității în regiunea Mării Negre.

Pe parcursul sesiunilor de lucru au fost analizate subiecte referitoare la contextul strategic, riscurile și amenințările specifice Bazinului Mării Negre, precum și la opțiunile de apărare în context național și aliat, cu accent pe modul de diminuare a vulnerabilităților și de creștere a rezilienței. Totodată, discuțiile au avut în vedere întărirea solidarității transatlantice, consolidarea profilului României și intensificarea cooperării în plan militar, la nivelul NATO și al UE.

Conferința „European-American Security Dialog”, aflată la a doua ediție în țara noastră (prima, în 2019), încurajează schimbul de opinii între reprezentanții statelor din flancul estic al NATO și cei ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul securității și apărării naționale. Evenimente similare, în cadrul acestei inițiative, au avut loc, în ultimii ani, în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia, temele abordate fiind provocările de securitate din zona baltică și a părții nordice a flancului estic aliat.