NSC la Conferința de Securitate de la München. Eveniment dedicat importanței strategice a regiunii Mării Negre

Home / Evenimente / NSC la Conferința de Securitate de la München. Eveniment dedicat importanței strategice a regiunii Mării Negre
NSC la Conferința de Securitate de la München. Eveniment dedicat importanței strategice a regiunii Mării Negre

New Strategy Center a organizat sâmbătă, 19 februarie, în marja Conferinței de Securitate de la München (MSC), împreună cu Center for European Policy Analysis (CEPA) din SUA, un eveniment dedicat importanței strategice a Mării Negre și amenințărilor hibride cu care se confruntă această regiune. Având titlul „Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Brinkmanship to Border Confrontation”, dezbaterea s-a concentrat pe multiplele provocări de securitate, de la cele clasice la cele hibride, analizându-se modul în care au loc atacurile cibernetice, influența campaniilor de dezinformare, efectele presiunilor și dependenței de un singur furnizor în domeniul energetic, efectul destabilizator al conflictelor înghețate din acest spațiu. Invitatul special al reuniunii a fost amb. Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, dezbaterea fiind o bună ocazie pentru a se prezenta importanța strategică a României în regiune și măsurile pe care NATO și UE le iau pentru a descuraja amenințările tot mai numeroase în ultima perioadă și a crește reziliența statelor din regiune.

Dezbaterea a fost moderată de Gl. lt. (r.) Ben Hodges, fost comandant al US Army Europe și Pershing Chair for Strategic Studies CEPA, iar introducere în tematică și concluziile au fost făcute de amb. Sorin Ducaru, director al EU Satellite Center și președintele de onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center.  Participanții au putut afla mai multe despre activitatea și proiectele NSC de la George Scutaru, directorul general al NSC.

Este a doua oară când New Strategy Center organizează la München, ca singur partener din România al MSC, un eveniment ce promovează relevanța strategică a regiunii Mării Negre și importanța României în zonă.