NSC la conferința Statului Major al Forțelor Navale

NSC la conferința Statului Major al Forțelor Navale

New Strategy Center a participat joi, 23 noiembrie, la conferința ”New Concepts, Technologies & Equipment for Romanian Naval Forces Development”, organizată de Forțele Navale Române la Constanța.

În cadrul evenimentului, George Scutaru, Directorul General al NSC, a susținut o prezentare dedicată situației de securitate din regiunea Mării Negre, impactului asupra zonei euro-atlantice și mizelor energetice. Acesta a evidențiat posibilele evoluții ale războiului din Ucraina, importanța menținerii  libertății de navigație, în contextul în care Rusia blochează perimetre din Marea Neagră sub pretextul unor exerciții navale, precum și efectele negative asupra securității alimentare din cauza acțiunii disturbatoare a Rusiei, România fiind principala rută pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.
De asemenea, George Scutaru a adus în discuție tema securității energetice, în contextul începerii anul viitor a construirii infrastructurii necesare exploatării perimetrului Neptun Deep, din Zona Economică Exclusivă a Românei. Acest perimetru, cu rezerve de gaz estimate la cel putin 100 miliarde m3,  va da șansa  unor state din regiune să iasă de sub șantajul energetic al Rusiei și vor face din România, începând din 2027, cel mai mare producător de gaz din UE.