Sesiune de consultări între experți NSC – EDAM (Turcia) – Sofia Security Forum (Bulgaria)

Sesiune de consultări între experți NSC – EDAM (Turcia) – Sofia Security Forum (Bulgaria)

New Strategy Center a organizat în perioada 2-3 februarie o sesiune de consultări pe teme de interes strategic cu experți din  Turcia (Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM) și Bulgaria (Sofia Security Forum și Institute for Global Analytics – IGA).

Experții români, turci și bulgari au discutat subiecte de interes comun, precum evoluția războiului din Ucraina, impactul acestuia asupra regiunii extinse a Mării Negre și a NATO, modul în care NATO, UE și unele state au reacționat față de acest război și eficiența măsurilor adoptate până în prezent, securitatea energetică a regiunii, situația de securitate din Republica Moldova. De asemenea, s-a abordat și tema cooperării celor trei state în plan securitar, ținând cont de statutul lor de membre NATO, mai ales în contextul multiplelor provocări de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

New Strategy Center, Centre for Economics and Foreign Policy Studies – EDAM și Sofia Security Forum vor coopera pentru realizarea unui studiu comun care să evalueze actuala situație de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele de evoluție, să identifice elementele de cooperare în acest context dificil între cele trei state NATO riverane,  studiu care să pledeze pentru o atenție mai mare din partea Alianței Nord-Atlantice asupra acestei regiuni.


Este prima întâlnire în acest format, organizat la inițiativa NSC în România. În acest fel, cele trei think tank-uri își aduc contribuția la dezvoltarea dialogului strategic dintre România, Bulgaria și Turcia și la întărirea cooperării dintre cele trei state NATO riverane Mării Negre, proces necesar mai ales în contextul agresiunii ruse din Ucraina și a provocărilor de securitate generate de acest război.