În perioada 22-23 februarie are loc a doua ediție a conferinței “Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de New Strategy Center, având ca partener instituțional Ministerul Apărării Naționale. Pentru a face față provocărilor clasice și emergente de securitate, o țară precum România trebuie să se dezvolte și adapteze, inclusiv din punct de vedere tehnologic. Dezbaterile conferinței pun accent pe acest subiect, făcând o evaluare amplă a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, dar și a potențialului de dezvoltare și utilizare a sistemelor fără pilot în această zonă, și impactul pe care acestea îl au asupra mediului de securitate.
„Unmanned Systems Forum” este cel mai important eveniment din România în domeniul sistemelor fără pilot. În cadrul conferinței participă oficiali și experți civili și militari atât din România, cât și din alte state membre NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și a unor companii cu o vastă experiență în domeniu. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House și într-un format mixt, atât cu participare online, cât și în persoană, fiind respectate toate măsurile impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanților.
A doua ediție a conferinței „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development” a debutat cu intervențiile domnului Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale și ale domnului Gl. mr. (rez.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.
Una dintre marile provocări cu care ne confruntăm în acest moment la nivel aliat este nevoia de consolidare a unei reziliențe colective. Ca furnizor de securitate regional, România are un potențial de dezvoltare enorm, inclusiv în zona sistemelor fără pilot. Utilizarea acestor sisteme în domeniul securității, informațional, economic poate fi considerată ca fiind o parte a soluțiilor la provocările cu care ne confruntăm în acest moment. Pentru România, modernizarea forțelor armate este concentrată pe achiziționarea și dezvoltarea unor capabilități robuste, inclusiv prin achiziționarea unor sisteme fără pilot și implementarea inteligenței artificiale.
Panel I. Why the Black Sea Matters? An Assessment of the Security Impact on Neighboring Regions
Primul panel a beneficiat de prezența Gen. (rez.) Curtis M. Scaparrotti, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa, a Gen. Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, România, a Gen. (rez.) Sir James Everard, fost Adjunct al Comandantului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, Marea Britanie, și a lui Emmanuel Dupuy, președinte al Institutului pentru Reflecției și Securitate în Europa (IPSE), Franța. Panelul a fost moderat de Gl. mr. (rez.) Leonardo Dinu, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center.
Discuția s-a concentrat pe impactul ultimelor evoluții de securitate din regiunea Mării Negre, caracterizate de comportamentul agresiv al Federației Ruse și de încălcarea flagrantă de către aceasta a dreptului internațional. Speakerii s-au referit la schimbarea de paradigmă în dinamica de securitate a regiunii Mării Negre, provocată de consolidarea și manevrele militare ale Federației Ruse la granița cu Ucraina și impactul acestei schimbări asupra conceptului strategic al NATO, în perspectiva mai largă a Flancul Estic și până la Marea Mediterană. Ca actor regional important, rolul României în această ecuație de securitate nu poate fi ignorat. În plus, acest context tensionat de securitate necesită un nivel sporit de coeziune în cadrul NATO și de măsuri ferme care să arate determinarea Alianței de a-și proteja statele membre și de a descuraja acțiunile agresive ruse.
Panel II. Unmanned Systems and 2030 Deterrence & Defense Perspective in the Black Sea Region
Cel de-al doilea panel al evenimentului a fost moderat de către Dr. Antonia Colibășanu, analist al Geopolitical Futures și expert senior asociat al New Strategy Center, căreia i s-au alăturat Generalul (rez.) Frank Gorenc, fost Comandant al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, SUA, Gl. lt. Viorel Pană, Șeful Forțelor Aeriene, România, Gl. mr. (rez.) Allen Batschelet, fost Comandant al Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, SUA și Gl. mr. Iulian Berdilă, șeful Forțelor Terestre, România.
Sistemele fără pilot vor deveni fundamentale și indispensabile în viitorul context de securitate datorită eficienței, costului scăzut și sprijinului oferit efortului uman. În ceea ce privește sistemele de avioane fără pilot, utilizarea acestora a crescut mult în mediul militar, cât și în cel civil. Deja poate fi observată prezența consistentă a acestor sisteme în conflictele militare de astăzi, în regiunea Mării Negre. Rolul pe care sistemele fără pilot îl pot avea în eforturile de descurajare și apărare este esențial, întrucât utilizarea acestor sisteme atât pe plan național, cât și în cadrul Alianței vor spori nivelul de eficacitate și vor permite accesul în zone cheie de desfășurare a operațiunilor militare. În acest sens, este însă nevoie și de o cooperare industrială mai strânsă între mediul privat și cel public. Totodată, evoluția sistemelor fără pilot trebuie privită și în contextul dezvoltărilor tehnologice din domeniul inteligenței artificiale.
Panel III. Using Unmanned Tools for a Modern Border Control Missions
Moderat de domnul Marian Tutilescu, Expert Senior Asociat al New Strategy Center, panelul al treilea i-a avut ca invitați pe Comisarul Șef de Poliție Ionel Pavel, Șef al Serviciului Supraveghere și Control Naval, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, România, Siim Lindmaa, Ofițer Superior al Poliției și Gărzii de Frontieră, Estonia, Nikolaos Koromilas, Șef al Biroului de Operațiuni al Serviciului UAV al Poliției Elene, Grecia și Erica Bennici, din partea Leonardo, Italia.
Panelul a evaluat beneficiile aduse de sistemele fără pilot în ceea ce privește supravegherea în zonele de frontieră din perspectiva României, Estoniei și Greciei, abordând, de asemenea, și experiența acumulată de una dintre companiile din domeniu. Sistemele fără pilot pot fi folosite atât în misiuni terestre sau de coastă, în activitățile de cooperare cu alte state, prin servicii regionale de control al frontierelor. Mai mult decât atât, pentru a față face nivelului ridicat de imigrație ilegală și a altor probleme create de tensiuni la granițele Europei, astfel de sisteme sunt folosite și pentru supravegherea maritimă. Totodată, discuția a avut în vedere și principalele aspecte tehnice ale unor capabilități și evoluțiile acestora din punct de vedere industrial.
Panel IV. Trends in Russia’s and China’s Development of Unmanned Systems
Al patrulea panel a fost moderat de către Gl. lt. (rez.) Cătălin Moraru, fost adjunct al șefului Departamentului de Armament, Ministerul Apărării Naționale, România, Dr. Phillip Petersen, președinte al Centrul de Studii New Generation Warfare, SUA și Dr. Alessandro Arduino, de la Institutul Middle East al Universității din Singapore, Italia.
Planurile și tendințele de dezvoltare a sistemelor fără pilot ale Federației Ruse și Chinei au reprezentat tema centrală a discuției. Rusia dorește să își dezvolte și mai mult capabilitățile tehnologice, integrând sistemele fără pilot în forțele convenționale de luptă. Așa cum s-a putut observa în zone de conflict precum în Ucraina și în Nagorno-Karabakh, Rusia folosește intens sistemele fără pilot. În timp ce Statele Unite sunt lider în dezvoltarea sistemelor fără pilot, China este lider de piață, producând astfel de sisteme la prețuri mult mai mici, beneficiind de pe urma nivelului limitat de restricții. Din acest punct de vedere, cel mai mare competitor al Chinei în acest domeniu este Turcia, care are o industrie dedicată sistemelor fără pilot în creștere.
Panel V. Future Wars, Future Technologies and Unmanned Systems
Ultimul panel al zilei a fost moderat de Comandor Marius Șerbeszki, rectorul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, căruia i s-au alăturat amb. Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (SATCEN) și președinte de onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center, Adam Hodges, din partea Boeing, SUA și John Beck, Director pentru Autonomie și Siguranță Activă, Oshkosh Corporation, SUA.
Dezbaterea s-a concentrat pe evaluarea potențialului sistemelor fără pilot și impactul acestora asupra conflictelor și tehnologiilor viitoare, beneficiind, de asemenea, de prezentări din partea reprezentanților unor companii de renume în domeniu. Sistemele fără pilot au devenit un subiect de discuție nu numai la nivel național, ci și în cadrul organizațiilor internaționale, în special în ceea ce privește dezbaterile legate de controlul armelor. Astfel de sisteme pot fi folosite nu numai la nivel aerian, maritim și terestru, ci și în domeniul spațial, proliferarea sateliților din ultimii ani fiind un exemplu al dezvoltării domeniului sistemelor fără pilot în acest sector.