The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix

The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix

New Strategy Center, în parteneriat cu think tank-ul Belgrade Center for Security Policy (BCSP) din Serbia, publică studiul „The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix”. Lucrarea a fost prezentată în cadrul panelului „Energy Diversification in Southeast Europe”, la Belgrade Security Conference, care se desfășoară între 27 și 28 octombrie în capitala Serbiei.

Studiul abordează o temă care a dominat agenda publică de la începutul invaziei ruse în Ucraina: dependența de gazul rusesc și dezvoltarea de surse alternative de aprovizionare. Analizând provocările cu care se confruntă regiunea Balcanilor din perspectivă energetică, studiul descrie lupta diferiților actori în acest domeniu, manifestată mai ales prin apariția unor noi rețele de transport. În plus, autorii au în vedere locurile pe care Serbia și România le ocupă în arhitectura europeană energetică, posibilitățile bilaterale de cooperare, gradul de dependență față de gazul din Rusia.

“The wider Balkan region at the crossroads of a new regional matrix” a fost elaborat de Sergiu Mitrescu, expert relații internaționale în cadrul NSC și Vuk Vuksanović, cercetător BCSP, prefața lucrării fiind semnată de ambasadorul Viktor Jackovich, primul ambasador american în Bosnia și Herțegovina și fost ambasador în Slovenia.

The wider Balkan region at the crossroads of a new regional energy matrix