New Strategy Center publică un nou studiu intitulat „Black Sea’s Offshore Energy Potential and its Strategic Role at a Regional and Continental Level”.
Studiul are ca obiectiv prezentarea potențialului energetic din Marea Neagră, analizând mizele și impactul acestuia, relevanța strategică pentru România și țările din regiune. De asemenea, se analizează și conectivitatea din punct de vedere energetic, Marea Neagră fiind locul de intersecție pentru mai multe culoare energetice, importante pentru statele regiunii Mării Negre și Balcani, dar și pentru Rusia și Azerbaidjan, ca țări exportatoare. Rezervele considerabile de gaze naturale din zona offshore a Mării Negre vor face din România, în 2027, cel mai mare producător din UE, ceea ce va determina, nu doar creșterea importanței strategice a României, ci și diversificarea surselor de gaz în regiune pentru cel puțin 10 ani. Procesul de construire a infrastructurii critice energetice va fi unul amplu, cu provocări potențate de situația de securitate dificilă, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. În final, lucrarea propune necesitatea unei atenții sporite din partea UE și NATO în ceea ce privește securitatea energetică a Mării Negre, având în vedere atât provocările, cât și oportunitățile asociate unei astfel de perspective.
Acest studiu a fost finanțat de Konrad Adenauer Stiftung, ca parte a unui proiect de cercetare dedicat relevanței strategice a Mării Negre. Cu suportul Konrad Adenauer Stiftung, New Strategy Center va organiza o vizită la Berlin între 23-25 aprilie, ocazie cu care experții NSC vor prezenta studiul.
Acesta îl are drept autor pe George Scutaru, Director General al New Strategy Center, suportul în cea ce privește documentarea fiind făcut de Dilara Kakillioglu, Expert, New Strategy Center, iar evaluarea finală a textului fiind realizată de Laurențiu Pachiu, Vicepreședinte Energy Policy Group.
Studiul poate fi accesat aici:
Black Sea’s Offshore Energy Potential and its Strategic Role at a Regional and Continental Level