Classic and Hybrid Challenges in the Black Sea Region

Classic and Hybrid Challenges in the Black Sea Region

New Strategy Center, împreună cu think-tank-urile Foundation for Political, Economic and Social research (SETA) din Turcia și Sofia Security Forum din Bulgaria, au lansat studiul „Classic and Hybrid Challenges in the Black Sea Region”, în marja conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2021, ce a avut loc la București, în perioada 3-4 septembrie.
Este un demers inedit, in care trei think tank-uri de prestigiu din cele trei state NATO riverane Mării Negre prezintă o evaluare a mediului de securitate a regiunii, a posibilelor evoluții, formuland și propuneri pentru creșterea cooperării în beneficiul politicii de descurajare si apărare la nivel aliat. Sunt evidențiate acțiunile cu caracter perturbator, activitățile de tip hibrid ale Federației Ruse, implicațiile procesului de militarizare atât pentru regiunea Mării Negre, cat si asupra altor zone, cum ar fi Mediterana de Est sau Orientul Mijlociu. Totodată, studiul prezintă și unele aspecte de ordin economic, mai ales în ceea ce privește noile resurse de gaze naturale descoperite în zona offshore a Mării Negre.
Într-un context strategic imprevizibil, potențat și de pandemie, acest studiu intenționează să ajute la o mai bună informare despre evoluțiile de securitate și importanța strategică a regiunii, reunind perspectivele a trei actori importanți la Marea Neagră: România, Turcia și Bulgaria.

Download PDF: Classic and Hybrid Challenges in the Black Sea Region