Strategic Nexus: The Black Sea, Great Power Competition, and the Russo-Ukrainian War

Strategic Nexus: The Black Sea, Great Power Competition, and the Russo-Ukrainian War
Pe 21 iunie, New Strategy Center și Yorktown Insitute au prezentat, la Washington, studiul „Strategic Nexus: The Black Sea, Great Power Competition, and the Russo-Ukrainian War”, ce evidențieză importanța strategică a regiunii Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Studiul vine într-un moment important, când la Washington se discută proiectul strategiei SUA la Marea Neagră, un proiect vital pentru securitatea României și a întregii regiuni.
Studiul New Strategy Center – Yorktown Institute explică importanța strategică a regiunii Mării Negre din perspectivă militară, a securității alimentare sau a securității energetice, dar si ca interconector între Asia Centrală și Europa sau Orientul Mijlociu și Balcani. Păstrarea libertății de navigație în Marea Neagră este vitală pentru aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, întreruperea acestui flux putând să afecteze stabilitatea socială a multor state.
In acelasi timp, studiul este o pledoarie pentru adoptarea strategiei SUA la Marea Neagră, o strategie pe termen lung, predictibilă, necesară atât în cazul în care un război de uzură va necesita o prezență militară americană de durată, dar și atunci când procesul de reconstrucție al Ucrainei va începe la scară largă după încheierea ostilităților.
Autorii studiului sunt: Seth Cropsey, George Scutaru, Harry Halem, Antonia Colibășanu.